ادامه مطلب
همه چیز درباره سوپاپ اطمینان
همه چیز درباره سوپاپ اطمینان سوپاپ اطمینان در قسمت بالای دیگ بخار (بدون واسطه) نصب میشود. این قطعه جهت جلوگیری از افزایش بیش از حد معمولفشار داخلی دیگ بخار به کار میرود. کلید کنترل فشار تا زمانی قادر به تنظیم فشار است که کلیه سیستم از عملکرد درستبرخوردار باشد. این قطعه در خروجی دیگ بخار جهت حفظ ایمنی به کار برده میشود. هنگام بالا رفتن بیش از حد فشار، در صورتی که پرشرهافرمان قطع صادر نکنند و دستگاه دچار اشکال شود، فشار اضافی داخل سیستم از طریق سوپاپ اطمینان تخلیه شده و از ترکیدندیگ بخار جلوگیری به عمل میآورد. اگر به عللی مشکل در سیستم کنترل پیش آید و کلید فشار قادر به از کار انداختن مشعل نباشد از سیستم سوپاپ اطمینان استفادهمیگردد که سریعاً پس از بالا رفتن فشار داخل دیگ بخار، از مــــیزان تنظیم شده، سوپاپ اطمینان باز شده و دو کار اساسی راانجام میدهد: فشار داخل دیگ بخار را تقلیل می دهد. با صدای زیادی که ایجاد مینماید اپراتور مطلع شده و به اشکالات به وجود آمده رسیدگی مینماید. نحوه عملکرد شیر اطمینان شیرهای اطمینان به کمک آزادسازی بخشی از سیال عملیات ایمنسازی را انجام میدهند. شیرهای اطمینان انواع مختلفی دارند امادر سیستمهای بخار از یک فنر (متناسب با فشار طراحی) برای آزاد سازی فشار اضافی و سپس بسته شدن مجدد شیر جهتجلوگیری از خروج سیال بعد از پایین آمدن فشار استفاده میشود. بنابراین باز و بسته شدن شیر با توجه به فشار وارد شده بر دیسک و توسط فنر انجام میگیرد و احتیاج به هیچگونه فشار خارجینیست. البته شیرهای اطمینان مورد استفاده روی بویلرها و خطوط بخار دارای دسته یا اهرمی هستند که به کمک انرژی خارجیمیتوان آنها را باز کرد. عموماً از این اهرم برای تست شیر اطمینان استفاده میشود. نکته بسیار مهم در ارتباط با این اهرم در آن است که به هیچ عنواننمیبایست از آن به عنوان دستگیره جابجایی شیر قبل از نصب استفاده نمود. سوپاپ اطمینان کاربرد شیر اطمینان کاربرد شیر اطمینان در تمامی نقاطی است که محدودیت فشار وجود دارد. در این نقاط با نصب شیر اطمینان اولاً ایمنی پرسنلتأمین میگردد و ثانیاً فشار سیستم از فشار قابل تحمل تجهیزات فراتر نمیرود. اصطلاحاً به این محدوده، محدوده فشار کارکردامن میگویند. بدون شک مهمترین کاربرد سوپاپ اطمینان در دیگخانه و نصب آن روی دیگ بخار است. در بویلرهای تولید بخار شیر اطمینان بایدبه گونهای باشد که در بار کامل بتواند کل بخار تولیدی بویلر را تخلیه نماید بی آنکه افزایش فشاری بیش از ۶۰% از حداکثر فشارعملکرد بویلر اتفاق افتد. شیر اطمینان بر روی مخازن و مبدلهای حرارتی نیز کاربرد وسیعی دارد. انواع سوپاپ اطمینان شیر اطمینان وزنهای این نوع شیرها، شیرهایی هستند که با نیروی وزنههای روی دریچه، فشار درون مخزن را در حد ایمن مهار میکنند. این نوع شیراطمینان قدیمیترین نوع شیر اطمینان است و از آن بر روی بویلر بخار کشتی بخار و لوکوموتیوهای بخار استفاده میشده است. شیر اطمینان حرارتی این نوع از شیر اطمینان بر اساس حرارت و فشار عمل کرده و در روی آبگرمکنها کاربرد فراوانی دارد. عموماً این شیرها روی۹۰-۹۳ درجه سانتیگراد شروع به باز شدن کرده و در ۹۶-۹۹ درجه سانتیگراد به حداکثر خود میرسد. شیر اطمینان پایلوتدار شیرهای اطمینان پایلوتدار شامل شیر اصلی و یک شیر فرمان کوچک (Pilot-Valve) هستند. پایلوت از نوع فنر فشرده بوده و بهوسیله فشار ورودی سیال باز و بسته میشود. شیر اصلی نیز به صورت پیستونی عمل میکند. شیر اصلی شامل دو بخش ثابت و متحرک است. دیسک شیر اصلی در قسمت تحتانی دارای سطح مقطع کوچکتری نسبت بهقسمت فوقانی آن است. سیال پس از ورود به شیر اصلی به زیر دیسک فشار میآورد. مسیر کنار گذر نیز سیال را از طریق پایلوت بهقسمت فوقانی دیسک هدایت میکند. از آنجاییکه سطح مقطع قسمت فوقانی از قسمت تحتانی بزرگتر است فشار برابر دو طرف سبب بسته ماندن شیر میشود. با بالارفتن فشار از نقطهای که شیر پایلوت تنظیم شدهاست، شیر پایلوت مسیر گذر سیال به قسمت فوقانی شیر اصلی را مسدودمیکند. بدین ترتیب دیسک بالا رفته و سیال را تخلیه میکند. با پایین آمدن فشار سیال پایلوت مسیر کنارگذر را مجدداً میگشاید وشیر اصلی بسته میشود. پولکهای پاره شونده پولکهای پاره شونده از یک دیسک مجزا تشکیل شده است و هنگامی که این دیسک در معرض یک اختلاف فشار طراحی شده قراربگیرد میترکد. این دیسکها به عنوان یک وسیله آزادکننده فشار بوده که قابلیت بسته شدن مجدد را ندارند. از این دیسکها در مواردی که احتیاج به باز شدن سریع و آنی در آنها مورد نظر است و یا جهت محافظت از شیرهای اطمینان و یاهر وسیله دیگری که در مقابل سیالات فرایندی خورنده قرار میگیرد استفاده میشوند. پولکهای پاره شونده در دیگخانههایبخار صنعتی کاربرد ندارد. اجزای سوپاپ اطمینان سوپاپ اطمینان از قسمت های زیر تشکیل شده است: پوسته سوپاپ: کلیه قطعات تشکیل دهنده سوپاپ در داخل پوسته قرار می گیرند، که اولاً بخار تولید شده خطر ایجاد نکندثانیاً قطعاتی مانند شفت و فنر، در داخل آن جای گذاری شوند. سیت یا نشیمنگاه. فلنچ اصلی: روی دیگ متصل می گردد. شفت: برای نگهداری فنر سوپاپ به کار می رود، که فنر در اطراف شفت قرار گرفته است. فنر: فنر سوپاپ توسط سازنده دقیق طراحی و محاسبه و ساخته شده است. فشار تولید شده برمبنای کیلوگرم اتمسفر بار ویا هر مقیاسی که فنر توسط آن محاسبه شده است عمل می نماید. مهره های تنظیم. دسته یا بازوی حرکت. دریچه خروج بخار: زمانی که فشار داخل دیگ بخار بیش از حد تنظیم رسید، فنر سوپاپ جمع شده، در نتیجه سیت سوپاپباز و بخار اضافی به بیرون منتقل می گردد. تا زمانی که فشار دیگ به حد تعادل نرسد، دریچه سوپاپ بسته نمی شود. بازو (دسته سوپاپ): جهت حرکت دادن فنر سوپاپ بکار می رود، که به وسیله مصرف کننده انجام می گردد. نصب سوپاپ …